Viisautta tielle

Julkaistu: 29 huhtikuun, 2018
Kirjoittaja: Nina Iljala

Vietin nuoruuteni vuodet palokuntanuorissa. Tuolta ajalta päähäni iskostui jonkunlainen rämäpään neidon identiteetti, vaikka harrastus monella tapaa kurinalaista olikin. Vuosien varrella en niin kauheasti jaksanut varoa asioita, halusin vain seikkailla. Joskus tuntui, että Raamattukin oli vähän liiaksi varoittelua milloin mistäkin. Tylsää!

Kerran Åressa laskettelureissulla virallisten rinteiden ulkopuolella mennessäni eteeni tuli jyrkkä pudotus, jossa lumivaippa peitti näkymän. Olin jo menossa alas, kun ystäväni taivutteli minut kiertämään pudotuksen. Kiersimme jyrkänteen alle – joka osoittautuikin teräväksi, lohkareiseksi kallionseinämäksi, jota ylhäältä päin ei voinut nähdä. Ystäväni varoitus todennäköisesti pelasti minut melkoisilta vammoilta.

Toisella reissulla Teneriffalla lähdin yksin polkemaan pientä vuorta ylöspäin, lainapyörällä, varusteinani pelkkä vesipullo ja mielessä oleva kartta. Polku kapeni, rinne jyrkkeni. Itsepäisesti jatkoin eteenpäin, joutuen lopulta ottamaan pyörän kantooni, jalkojen lipsuessa pikkukivillä. Vastaan tuli paikallinen juoksija. Yhteistä kieltä emme omistaneet, mutta elekielellään hän teki selväksi, etten yksinkertaisesti selviä pyöräni kanssa tulossa olevista lohkareista. Uskoin lopulta miestä ja palasin takaisin.

Urheilu on auttanut minua vähitellen ymmärtämään, kuinka usein varoitukset ja rajat ovat rakkautta ja viisautta; niiden on tarkoitus suojella minua – ja pitää minut hengissä. Raamattukin on vuosien varrella muuttanut muotoaan sääntökirjasta upeaksi ohjeistukseksi, syvien viisauksien kirjaksi, jonka avulla voin navigoida pyrkien välttämään selkeät vaaran paikat, pettävät kiviröykkiöt ja itseäni tai muita haavoittavat karikot. Viisaus auttaa meitä kurkottamaan elämää tuovia valintoja kohti ja pitämään katseen ristissä.

”Hanki viisautta, hanki ymmärrystä,
älä unohda sitä, mitä sinulle sanon,
älä käännä sille selkääsi.
Älä hylkää sitä, niin se suojelee sinua,
rakasta sitä, niin se on sinun turvanasi.
Hanki viisautta, se on aarteista kallein,
hanki ymmärrystä, sijoita kaikki varasi siihen.
Vaali sitä, niin se tuo sinulle arvostusta,
se vie sinut kunniaan, jos otat sen vierellesi.
Se painaa päähäsi ihanan seppeleen, ojentaa sinulle kimaltavan kruunun.”

(Sananlaskut 4:5-9)