Varaajan nimellä

Julkaistu: 8 huhtikuun, 2020
Kirjoittaja: Jenni Sisto

Kesätyössäni vuosia sitten toimin majoituspäivystäjänä vastaanottamassa hostel-majoitukseen saapuvia asiakkaita. Yöpyjää odotti omalla nimellä varustettu kirjekuori, josta hän löysi huoneensa avaimen. Yksinkertaisen kesätyöntekijän yksinkertaisena tehtävänä oli ojentaa oikea kuori oikealle majoittujalle ja ohjata hänet oikeaan majoitusrakennukseen.

Muistan illan, jolloin yksikön jokainen, siis jokainen, majoituspaikka oli varattuna ja luokseni saapui henkilö, joka kertoi majoittuvansa kesätyöpaikassani. Pulmani oli, että hänen nimelleen ei löytynyt kirjekuorta. Koska majatalossa ei ollut tilaa, yksikään varavaihtoehtokaan ei ollut käytettävissä. Yritin selvitä tilanteesta luettelemalla asiakkaalle, minkä nimisiä henkilöitä odotimme saapuviksi. Yhden nimen kohdalla asiakas huudahti: ”Ai, ne ovat laittaneet sen varaajan nimellä!” Kesätyöntekijän helpotus oli suuri, kun pystyin osoittamaan asiakkaalle majoituspaikan ja myöhemmin huomasin ajatella, miten syvä hengellinen ulottuvuus tapaukseen kätkeytyi.

Hostel-majoituksen lisäksi myös Taivaan kotiin päästään varaajan nimellä. Anna-Mari Kaskinen kansantajuistaa pääsiäisen sanomaa laulussa Tahdon muistaa pitkäperjantain (säv. Pekka Simojoki, san. Anna-Mari Kaskinen):

Kolme ristiä karheaa

hautakummulle kohoaa.

Kahden ryövärin keskelle

Jeesus tuomittiin ristille.

Tahdon muistaa pitkäperjantain.

Anteeksi syntini minäkin sain.

Tahdon muistaa pitkäperjantain.

Rakkaus vain mursi kuoleman lain.

Kuka päätöksen tehnyt on?

Miksi tuomittiin viaton?

Emme tunteneet Jumalaa.

Pahuutemme hän kantaa saa.

Katson ristiä Jeesuksen.

Katson ihmettä rakkauden.

Kanssa tuomitun ryövärin

häneen turvaudun minäkin.

”Laki tuli maailmaan sitä varten, että rikkomus tulisi suuremmaksi. Mutta missä synti on tullut suureksi, siellä on armo tullut ylenpalttiseksi.” (Room.5:20)

Tarvitaan varaaja, jonka nimeen ansiottomat voivat turvata. Tai ainakin näin ymmärrän seuraavan Paavalin tekstin: ”Jumala teki sen, mihin laki ei pystynyt, koska se oli ihmisen turmeltuneen luonnon vuoksi voimaton. Syntien sovittamiseksi hän lähetti tänne oman Poikansa syntisten ihmisten kaltaisena. Näin hän tuomitsi ihmisessä ihmisten synnin.” (Room:8:3)

Jeesus toteaa omilleen: ”Jos te rakastatte minua, te noudatatte minun käskyjäni. Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti. Tämä puolustaja on Totuuden Henki. Maailma ei voi Henkeä saada, sillä maailma ei näe eikä tunne häntä. Mutta te tunnette hänet, sillä hän pysyy luonanne ja on teissä.” (Joh:15-17)

Toisella puolustajalla varusteltu arki ja juhla ei välttämättä tarkoita jatkuvaa ja ehtymätöntä itselle mieluisten rukousvastausten runsaudensarvea. Joskus on todettava, että on vaikea ymmärtää Jumalan sallimusta, johdatusta ja erityisesti hänen huumorintajuaan. Mutta kenen muunkaan luo menisimme?

Johanneksen evankeliumin luvussa 14 Jeesus puhuu näin: ”Älköön sydämenne olko levoton. Uskokaa Jumalaan ja uskokaa minuun. Minun isäni kodissa on monta huonetta – enhän minä muuten sanoisi, että menen valmistamaan teille asuinsijan. Minä menen valmistamaan teille sijaa, mutta tulen sitten takaisin ja noudan teidät luokseni, jotta saisitte olla siellä missä minä olen. Te tiedätte kyllä tien sinne minne minä menen.” Tuomas sanoi hänelle: ”Herra, emme me tiedä, minne sinä menet. Kuinka voisimme tuntea tien?” Jeesus vastasi: ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Joh.14:1-6)

Herra, minulla ei ole mitään ansioita, joiden vuoksi olisin oikeutettu pääsemään tämän elämän jälkeen luoksesi Taivaan kotiin. Sen vuoksi pyydän: liitä minutkin niiden henkilöiden joukkoon, jotka pääsevät majoittumaan varaajan nimellä.