Puhetta uskosta ja urheilusta Jyväskylän RistiAallossa

Julkaistu: 8 helmikuun, 2018

Lauantaina 3.2. KRIKin Anna oli keskustelemassa uskosta ja urheilusta Jyväskylässä RistiAallossa

 

KRIK Finlandin Anna Kotkajuuri osallistui talvisena helmikuun lauantaina Jyväskylän helluntaiseurakunnassa RistiAalto-keskusteluiltaan, missä oli tällä kertaa aiheena ”Urheilu”. Toisena vieraana illassa oli salibandyvalmentaja Tommy ”Mr SPV” Koponen. Tätä kahvilamaisessa ympäristössä järjestettyä tilaisuutta voi konseptin puolesta suositella lämpimästi ja kevään tuleviin RistiAalto-iltojen aiheisiin voit tutustua täällä.

 

RistiAallon Houseband rytmitti iltaa ja loi tunnelmaa keskusteluiden lomaan.

 

Alkuosa illasta kuunneltiin Tommy Koposen mielenkiintoista tarinaa seurakunnan kaveriporukan piirissä syntyneestä salibandyseurasta, minkä tie on sittemmin vienyt valtakunnan huipulle ja aina Suomen mestaruuteen saakka – 3000 markan vuosibudjetista nykyiseen kilpajoukkueen n. 350 000 euroon. Tommyn puheesta huokui tasapaino uskon ja urheilun kesken ja kaikesta kuuli, että mies on ollut näiden teemojen äärellä ennenkin.

Yksi SPV:n perusarvoista on perhekeskeisyys. Se tarkoittaa mm. sitä, että sponsoreiden valinnassa joudutaan joskus rajaamaan tukijoita ulkopuolelle ja tukieuroja haalittaessa se vaatii selvää ymmärrystä arvoista, joiden takana seisomisesta saattaa joutua maksamaan taloudellisesti. Tähän asti seuran kulttuuri on kuitenkin rakentunut hyvin ja toivomme sille menestystä myös jatkossa.

Tommylta kysyttiin myös voittamisesta ja luvallisista keinoista siihen pyrittäessä. ”Kilpailumoodi” kuuluu kaikkeen kilpaurheiluun ja vastustajan psyykkaaminen on joukkuelajeissa osa sitä. Tommyn kohdalla raja kulkee siinä, ettei hän suvaitse pelaajiltaan vastustajan pilkkaamista eikä kentän ulkopuolella tapahtuvaa vihaamista. Koponen mainitsi myös siitä, että Paavalikin puhuu kilvoittelusta ja että evankeliumikin on mustavalkoinen, joten voittamisen ja kilpailun teemoja voimme löytää myös Raamatusta.

Urheilua ei voi Koposen mukaan käyttää tekosyynä jumalasuhteen laiminlyömiselle. Olemme me sitten missä tahansa, niin jos olemme lähellä Jumalaa, olemme siellä missä meidän kuuluukin olla ja voimme siellä heijastaa Jumalan rakkautta. Seurakuntayhteydestä tulee silti huolehtia parhaansa mukaan. Ammattiurheilijoilla kilpailut ja pelit aiheuttavat tälle haasteen, mutta eivät ylitsepääsemätöntä ongelmaa. Tommyn rukous on nykyään enemmän ja enemmän se, että hän saisi olla jokaisena päivänä Jumalan tarkoittamalla tavalla käytössä. Tässä on hyvä rukous kaikille meille muillekin.

 

Tommy Koposen reaktiot erinomaisen Erilainen peliveli -dokumentin klippeihin elävöittivät keskustelua.

 

Suunnistaja ja liikuntabiologian opiskelija Anna Kotkajuuri kertoi siitä, mitä KRIK on hänelle merkinnyt erityisesti nyt, kun hän on joutunut taistelemaan terveysongelmien kanssa jo pitkään eikä olo kropassa vieläkään mahdollista täysipainotteista harjoittelua kilpailemisesta puhumattakaan. Anna sanoi KRIKin ja sen piiristä löytyneiden uskovien ystävien antaneen hänelle rohkaisua ja luottamusta siihen, ettei arvo ihmisenä ja urheilijana ole kiinni vain onnistuneista suorituksistamme, vaan saamme identiteettimme ja arvomme Jumalalta. Tällöin onnistuneet tai epäonnistuneet kilpailut eivät hetkauta ymmärrystämme siitä, keitä olemme. Tämä luo aivan toisen lähtökohdan urheiluun perinteiseen ’vain menestyminen merkitsee ja määrittää’ -mentaliteettiin verrattuna.

Jos kilpaurheilu on lähellä sinun sydäntäsi tavalla tai toisella, niin voit olla Annaan yhteydessä yhteystiedot-sivun kautta.