Mautonta suolaa

Julkaistu: 3 marraskuun, 2019
Kirjoittaja: Jenni Sisto

On taas se aika vuodesta, kun lehdet lentelevät ja muuttolinnut muuttavat etelään/ odotamme talvea saapuvaksi/ kärvistelemme pakkasten kourissa/ kevätpurot pulputtavat ja muuttolinnut palaavat etelästä. (Valitse tilanteeseen sopivin vaihtoehto).

Tällaisena aikana mielen täyttää ilo päättyvästä satokaudesta/ joulun odotus/ ilmalämpöpumpun käyttöönotto/ jokakeväinen koirankakkakeskustelu. (Toimintaohje kuten edellä).

Ilmastonmuutos pakottaa muuttamaan totuttuja tapoja. Lastenlapset eivät ehkä joulun alla jaa isovanhempiensa kaipausta valkoiseen jouluun. Pimeys voi masentaa mieltä, mutta onneksi kirkasvalo auttaa. Syksyn pihatöihin lehtipuhallin on verraton apu, kunhan sen käytössä muistaa käyttää asianmukaisia kuulosuojaimia. Naapurien välejä turhan innokas lehtien puhaltelu lehtipuhaltimella tosin voi kiristää. Kevätaikaisen haravoinnin tai lehtipuhaltimen käytön tarpeellisuudesta voidaan olla montaakin mieltä. Astmaatikot tuskin pitävät siitä, jos lehtipuhallinta käytetään talven hiekoitushiekkojen siivoamiseen.

Kevään tullen jääpeite lähtee järvistä ja muutkin kuin avantouimarit pääsevät taas uimaan. Alkukesän aikana jo aamulla varhain on mahdollista herätä lintujen lauluun. Välillä paistaa aurinko, toisinaan on kovin tuulista ja raekuuro saattaa yllättää. Toisinaan myös alkukesän aikana on mitattu hellelukemia, toisinaan taas joulukuussa lämpöä on ollut viiden plusasteen paikkeilla tai jopa ylikin mittauspaikasta riippuen. Arkisessa käytössä olevat ulkolämpömittarit eivät ehkä anna lämpötiloista yhtä luotettavia mittaustuloksia kuin viralliset mittauspisteet.

Huolimatta lisääntyvästä valosta ja lämmöstä kaikki eivät välttämättä osaa innostua saapuvasta keväästä. Erilaiset allergiaoireet tuovat terveydellisiä ongelmia. Onneksi apteekit neuvovat näissäkin asioissa mielellään. Kesällä ongitaan kaloja ja elämyksiä, joiden turvin talviakana jaksetaan. Kesäloman virkistävä vaikutus kestää kuitenkin vain aikansa, joten vuosilomaa voisi olla hyvä sijoitella tasaisesti myös syys- ja talvikuukausien ajalle mikäli mahdollista. Joskus arkirumban hetkellinen pysähtyminen voi nostaa mieleen joitakin kipeitä ja vaikeita kysymyksiä. (Tämä on tietenkin kiusallista, joten parempi kääntää keskustelu kevyempiin aiheisiin. Voi vaikka siteerata jonkun iloisen laulun sanoja).

(Kuulija voi jäädä jumiin esimerkiksi seuraavanlaisiin kysymyksiin): Miksi elämä tuntuu tyhjältä, vaikka on työ, puoliso, perhe ja melkein maksettu asuntolaina? Mitä tapahtuu, jos terveys pettää, oma tai perheenjäsenen? Onko olemassa muutakin, kuin tämä näkyvä maailma? Onko kuoleman jälkeen jotain? (Kuolemaa koskevissa kysymyksissä voi yrittää lohdutella toteamalla, ettei kuolema todennäköisesti kohtaa kysyjää itseään vielä pitkään, pitkään aikaan. Ainakin siis jos hän on nuori ja terve. Mutta entä jos hän onkin iästään riippumatta vakavasti sairas… Tai sielun hädässä? Kenen luo sielun hädässä oleva ihminen pitäisi ohjata?)

Joh 14:1-6