Joulu tuli kylään

Julkaistu: 3 joulukuun, 2019
Kirjoittaja: Jenni Sisto

Olen ottanut tavakseni hoitaa joitakin siivous- ja järjestelytehtäviä juuri joulun alla, jotta ne joskus tulisivat tehtyä. Kun ryhtyy miettimään, tehtäviä ja puuhia todella riittää: täkkien ja tyynyjen pesu, kaikkien mattojen imuroiminen ja tuulettaminen ja kaikkien lattiapintojen imurointi ja moppaaminen, lavuaarien poistoputkien sakkakuppien tyhjennys ja puhdistus, lämpöpatterien taustojen ja jääkaapin taustan imurointi/puhdistaminen, varastotilojen järjestely (tarpeettomien tavaroiden vieminen kierrätykseen tai roskiin, jäljelle jääneiden järjestäminen ja lattian lakaisu), arkistokansioiden seulominen ja järjestäminen. Pyykkikone pitää myös siirtää paikaltaan ja sen alle ja taakse mahdollisesti kertynyt pöly ja lika siivota. Ja jos pyykkikori vielä aatonaattona on pyykkiä puolillaan, tuntuu kuin jouluun valmistautuminen olisi pahasti jäänyt kesken.

Näiden lisäksi tietenkin pölyjen pyyhintä kirjahyllystä, huonekasveista ja kaikista lattialistoista, lampunvarjostimien imurointi, tietokoneen näppäimistön puhdistaminen, jääkaapin pintojen pyyhintä sisältä ja ulkoa, pakastelokeron sulattaminen ja puhdistaminen, tiskipöydän allaskaapin tyhjentäminen, järjestely ja pintojen pyyhintä, uunin puhdistaminen ja hellanlevyjen pesu, kahvinkeittimen puhdistaminen, pyykkikoneen täyttöaukon kumikauluksen pesu, kylpyhuoneen lattiakaivon pesu… Unohtamatta saunan ja kylpyhuoneen kaakelien saumojen pesua! Hellan tausta pitää tietenkin puhdistaa pölystä. Vessanpönttöä, kylpyhuoneen lavuaaria ja kylpyhuoneen lattiaa suomalaiset kun muutenkin kuulemma siivoavat viikoittain.

Tärkeää on myös komeroiden tyhjentäminen kaikista sinne kerääntyneistä tavaroista, tavaroiden läpikäyminen, turhan pois heittäminen ja jäljelle jääneiden järjestely. Eikä juhla ole juhla eikä mikään, jos hopeisia ruokailuvälineitä ei juhlaa varten kiilloteta! Kun. Kerran. On. Joulu.

Näitä puuhia listatessani mieleeni tulee Exit-yhtyeen kappale Armo tuli kylään (säv. ja san. Jari Levy). Kun kertosäkeeseen vaihtaa sanan armo tilalle sanan joulu, teksti kuulostaa seuraavalta:Joulu tuli käymään, joulu tuli kylään,
minä ovea raotin ja päätäni pudistin,
on täällä kaikki kesken.
Joulu tuli käymään, joulu tuli kylään,
minä kaikkeni yritin kun vimmassa siivosin.


Joulu tuli käymään, joulu tuli kylään,
minä ovea raotin ja päätäni pudistin,

on täällä kaikki kesken.
Joulu tuli käymään, joulu tuli kylään,
vaikka itseni ylitin jäin kesken siltikin.

Jesaja 9:1-5