Hyvä puhuja, urheilija ja kristitty

Julkaistu: 7 syyskuun, 2019
Kirjoittaja: Jenni Sisto

Pyrin aina pyytämään luvan, jos aion hyödyntää läheisille ja tutuille sattuneita tapahtumia julkaistavien kirjoitusten rakennusaineena. Ventovieraille sattuneet ja sivukorvalla kuulemani jutut ovat sitten taas asia aivan erikseen….. Joten, seuraava tapaus osastolta hengellisillä kesäjuhlilla kuultua.

Edessäni olevalla penkillä istui kaksi rouvaoletettua, jotka keskustelivat jotenkin tähän tapaan:

”Se on sitten niin hyvä puhuja tuo Mauno (nimi muutettu)!”

”No niin on! Sen kuulee ilman kuulolaitetta!”

Keskustelunpätkä jäi mieleeni, koska se toi hyvän puhujan määritelmään uuden komponentin, jota en itse ollut lainkaan huomannut ajatella. Miten tärkeää onkaan, että kuulijan ei tarvitse pinnistellä kuullakseen, mitä puhuja oikeastaan sanoo!

Entä miten määritellään hyvä urheilija? Jos urheilija ei uransa aikana onnistu tuomaan kultamitalia yhdestäkään arvokilpailusta, mutta on hyvää esimerkkiä näyttäen innostanut lukuisia lapsia ja nuoria arkiliikunnan kautta pitämään itsestään huolta, onko hän silloin ensisijaisesti ikuinen kakkonen?

Hyvä kristitty se vasta haastava määritelmä onkin. Naapurin Maija-mummon iloinen ja auttavainen luonne on helposti havaittavissa, mutta miten minun itseni tässä kilpailussa käy? Mikä mittari kertoo, että kristitty on onnistunut saavuttamaan tavoitteensa ja että asetetut tavoitteet ylipäätään ovat olleet tarkoituksenmukaisia?

Jos jatkuvasti vertailee itseään muihin, voi alakulo tai ylpeys vallata mielen. Aina löytyy joku, joka vaikuttaa pukkaavan Hengen hedelmää vaivattomasti ja runsain mitoin: on iloinen, rakkaudellinen, kärsivällinen, itsensä hillitseväinen ja kaiken puolin mukavaa seuraa. Joskus taas luulo omasta erinomaisuudesta saa aikaan sen, että on vaikeaa antaa arvo ympärillä olevien osaamiselle ja lahjoille.

Miten käy niiden, jotka neuvoista huolimatta vertaavat itseään toisiin ja joskus huomaavat olevansa väsähtäneitä, kärttyisiä ja äksyjä? Jotka haluaisivat näyttää hyvää esimerkkiä muillekin, mutta jotka eivät onnistu tekemään sitä, mikä oikein ja hyvin on, vaan huomaavatkin tekevänsä sitä, mitä vihaavat?

Ihan kaverin puolesta tässä siis kyselen.

Luukas 10:38-42